Jokapäiväisistä asioista. Parempaan tulevaisuuteen.
Yksinkertaista.
Muotoilua, joka ei häiritse elämää. Saat haluamasi niin pienellä asialla kuin pelkällä painalluksella – klik. Ei sen enempää kuin mikä on tarpeen. Näin voit keskittyä siihen, mikä on tärkeää.
Hyödyllistä.
Ratkaisua odottava inhimillinen ongelma. Pienimmätkin yksityiskohdat huomioiden. Koska hyvä muotoilu ei saisi unohtaa mitään, se on perusteellista, ja sen olemassaololla on tarkoitus. Ei ole olemassa muotoilua vain muotoilun vuoksi.
Tehty kestämään.
Kun jokin on muotoiltu hyvin, sitä ei tarvitse uudistaa eikä muotoilu vanhene - se ei hallitse eikä ohjaile. Se kestää ja on parempi ympäristölle ja ihmisille.
Tutustu tarkemmin Braunin 100-vuotisjuhlaerään täällä.
Braunin toimiston uusimiseen arkkitehdiksi palkatusta Dieter Ramsista tuli yksi johtavista suunnittelijoista. Hän kehitti Braunin mieleenpainuvan muotoilukielen ja määritti 10 hyvän muotoilun periaatetta – olennainen muotoilun käsikirja tänäkin päivänä.
1 Hyvä muotoilu on innovatiivista.
Innovaatiomahdollisuuksia ei ole suinkaan käytetty loppuun. Tekninen kehitys tarjoaa aina uusia mahdollisuuksia innovatiiviselle suunnittelulle.
2 Hyvä muotoilu tekee tuotteesta hyödyllisen.
Tuote ostetaan käytettäväksi. Sen on täytettävä tietyt kriteerit, ei vain toiminnalliset, vaan myös psykologiset ja esteettiset kriteerit. Hyvä muotoilu korostaa tuotteen hyödyllisyyttä ja jättää pois kaiken mahdollisesti sitä heikentävän.
3 Hyvä muotoilu on esteettistä.
Tuotteen esteettinen laatu on olennainen osa sen hyödyllisyyttä, sillä päivittäin käyttämämme tuotteet vaikuttavat meihin ihmisinä sekä myös hyvinvointiimme. Mutta vain hyvin toteutetut esineet voivat olla kauniita.
4 Hyvä muotoilu tekee tuotteesta ymmärrettävän.
Se selventää tuotteen rakennetta. Ja se voi jopa saada tuotteen puhumaan. Parhaimmillaan muotoilu on itsestään selvää.
5 Hyvä muotoilu on huomaamatonta.
Jonkin tarkoituksen täyttävät tuotteet ovat kuin työkaluja. Ne eivät ole koriste-esineitä eivätkä taideteoksia. Niiden muotoilun tulisi siksi olla sekä neutraalia että hillittyä, jotta ne jättävät tilaa käyttäjän itseilmaisulle.
6 Hyvä suunnittelu on rehellistä.
Se ei tee tuotteesta innovatiivisempaa, tehokkaampaa tai arvokkaampaa kuin mitä se oikeasti on. Se ei yritä manipuloida kuluttajaa lupauksilla, joita ei voida pitää.
7 Hyvä muotoilu kestää pitkään.
Hyvä muotoilu välttää muodikkuuteen pyrkimistä, eikä se siksi vaikuta koskaan vanhanaikaiselta. Muodikkaasta muotoilusta poiketen hyvä muotoilu kestää useita vuosia – jopa nykypäivän kertakäyttöisessä yhteiskunnassa.
8 Hyvä muotoilu on perusteellista aina viimeiseen yksityiskohtaan asti.
Mikään ei saa olla sattumanvaraista tai umpimähkäistä. Muotoiluprosessin huolellisuus ja tarkkuus osoittavat kunnioitusta kuluttajaa kohtaan.
9 Hyvä muotoilu on ympäristöystävällistä.
Muotoilulla on tärkeä rooli ympäristön suojelussa. Se säästää luonnonvaroja ja minimoi fyysisen ja visuaalisen saasteen tuotteen koko elinkaaren ajan.
10 Hyvä muotoilu tarkoittaa mahdollisimman vähän muotoilua.
Vähemmän, mutta paremmin – koska se keskittyy olennaisiin asioihin, eikä tuotteita kuormiteta millään tarpeettomalla. Takaisin selkeyteen, takaisin yksinkertaisuuteen.
1953 | Braun Factory
Braun Multimix Blender
The 50's established the milkshake as a western staple, enabled in part by the Multimix, the state-of-the-art blender with a detachable mixing glass container. It cuts ingredients with industrial-grade efficacy. Still widely in use today.
1957 | Gerd Alfred Müller
KM3/31
A hugely influential blender or “food processor” as it was known that birthed a whole new product category: “kitchen machines” or appliances. With its hyper-reduced, simple and useful design one of the most influential industrial products of all time.
1963 | Reinhold Weiss
KSM 1/11
Design doesn’t get much more minimalistic than this: a coffee grinder so purpose-built it needed just one, centrallyplaced button to operate. Finely ground beans were just a finger click away.
1963 | Reinhold Weiss
HT 2
This toaster’s sleek, reduced design so inspired renowned artist Richard Hamilton that he based one of his works (aptly titled ‘Toaster’) on it. Oh, and it also browned bread to perfection.
1972 | Florian Seiffert
KF 20
With a stacked, vertical design that resembled a water tower, the KF 20 was known as the Aromaster. Instantlyrecognizable for its unciventional shape, this coffee maker added a touch of the exrtaordinary to everyday morning filter coffee.
1972 | Jürgen Greubel, Dieter Rams
MPZ 22
This electric juicer, also known as the citromatic, was a dependable and incredibly easy-to-clean staple of kitchens across the world for decades. It took over two decades before Braun decided an update to the original design was due.
1981 | Ludwig Littmann
MR 6
A precursor of the more sophisticated MR 500, the MR 6 was sturdy and tough, meaning it could blend foods that´other products couldn't handle. An important stepping stone on the way to perfecting the handheld blender.
1984 | Hartwig Kahlcke
KF 40
This coffeemaker was somehow controversial within Braun, being made of cost-efficient polypropylene rather than sturdier polycarbonate, Braun's go-to plastic. Hence the KF 40's corrugated surface states a design solution that won over Dieter Rams.
2016 | Markus Orthey, Ludwig Littmann
MultiQuick 9
An all-round food blender that condensed the functionalities of devices many times its size into a simple, handheld 'wand'. The definition of reduced design: compact, yet powerful.
Suomi
Siirry maailmanlaajuiselle verkkosivustolle napsauttamalla tästä.